Wat is een bear market en wat is een bull market precies? Wanneer je nieuw bent in de wereld van investeren en beleggen, is het verstandig om je te verdiepen in enkele belangrijke termen die dagelijks op de beursvloer gebruikt worden. Belangrijke aankoop- en verkoopbeslissingen zijn namelijk rechtstreeks gerelateerd aan beide trends.

In dit artikel leer je de betekenis kennen van de termen bull market en bear market op de effectenbeurs. Daarnaast vind je handige tips en diverse beleggingsstrategieën om zo de juiste beslissingen te maken en je beleggingsportefeuille te beschermen tegen elke marktsituatie, bull of bear.

Inhoud:

Wat is een stierenmarkt?

Wat is een bear market?

Bull market vs bear market – Conclusie

Bull market vs bear market – Veelgestelde Vragen

Conclusie

Wat is een stierenmarkt?

Bull markets worden gedefinieerd door de markt die gedurende een bepaalde periode agressief stijgt. Naarmate de markt begint te stijgen, vind je steeds meer hebzucht op de aandelenmarkt. Zo zie je meer mensen denken: “Oh ja, laten we geld in de markt stoppen omdat het omhoog gaat.”

Een bull market kan plaatsvinden in elke markt waar je kan handelen in valuta, crypto, aandelen en fondsen. In de volgende paragrafen vind je meer informatie over hoe je een bull market herkent en wat het precies inhoudt.

Betekenis bull market op de effectenbeurs

Een bull market is de marktsituatie wanneer de prijzen blijven stijgen. De effectenbeurs volgt door de tijd twee algemene trends. Prijzen kunnen voor langere tijd in een opleving (stijging) zitten of ze kunnen zich in een neerwaartse spiraal (daling) bevinden.

De opleving of stijging duidt op een bull market; een stier veegt “omhoog” met zijn hoorns om de markt aan te vallen. Een bull market duurt over het algemeen totdat de prijzen zo lang zijn gestegen dat beleggers beginnen te geloven dat de prijzen zullen blijven stijgen.

Wat houdt een stierenmarkt precies in?

De term ‘bull’ stamt af uit het begin van de 18e eeuw. De term betekende oorspronkelijk een speculatieve aankoop in de verwachting dat de aandelenkoersen zouden stijgen en werd later toegepast op de persoon die dergelijke aankopen deed. Het dier lijkt gekozen te zijn als een passend alter ego voor de beer.

Wat houdt een stierenmarkt precies in?

Hoe herken je een stierenmarkt of bull market?

Er zijn diverse manieren om een bull market te herkennen. Een bull market begint wanneer beleggers het gevoel hebben dat de prijzen zullen stijgen. Ze beginnen dan aandelen te kopen in de hoop dat ze gelijk hebben. Dit geloof en de acties die daarop volgen, zorgen ervoor dat de aandelenkoersen verder stijgen.

Een bull market maakt consequent hogere pieken en hogere dieptepunten wanneer je deze op een grafiek zou afbeelxen. Bull markten kunnen overigens enkele maanden tot meerdere jaren aanhouden, maar duren meestal langer dan bear markten.

Hieronder vind je een voorbeeld van een bull run van de NASDAQ-beurs die plaatsvond van 2009 tot en met 2020. Je kunt aan de stijgende lijn zien dat het vertrouwen in de markt erg hoog is.

Nasdaq 100 Bull Market 2009 – 2020 met 20% correctie

Stierenmarkten kunnen enkele maanden tot meerdere jaren aanhouden, maar duren meestal langer dan bear markets. Ze hebben ook de neiging om vaker voor te komen: bull markets hebben plaatsgevonden gedurende 78% van de afgelopen 91 jaar.

Nasdaq 100 2016 – 2021 – Breakout

De NASDAQ beleefde een bull run in 2020-2021. De perfecte indicator was dat de prijs in juni met meer dan 20% was gestegen van het laagste punt in maart 2020 om weer terug te komen op hetzelfde niveau als in februari eerder dat jaar.

Wat is het verschil tussen een bull market en bear market?

Het grootste verschil tussen een bull market en een bear market is het vertrouwen dat beleggers hebben in de markt. In een bull market is het vertrouwen in de economie groot. In een bear market is juist het tegenovergestelde het geval. Beleggers op de aandelenbeurs zien het dan over het algemeen somber in en prijzen van aandelen zullen dan ook vaak tot nieuwe dieptepunten dalen.

Een ander noemenswaardig verschil tussen een bull market en een bear market is terug te vinden in de beleggingsstrategieën die door beleggers gebruikt worden in beide markten.

In een bull market werken de meeste beleggers met een lange termijn beleggingsstrategie. Ze verwachten dat aandelen zullen blijven groeien en de belegger wil kopen en vasthouden voor de lange termijn.

In een bear market overwegen meer beleggers een korte termijn investeringsstrategie. Velen kiezen ervoor om aandelen te verkopen, om vervolgens de aandelen dan weer tegen een lagere prijs te kopen. Dit lukt echter niet altijd als de belegger de markt slecht timet. Het is geen goed idee om de markt te timen, omdat de meeste mensen geen nauwkeurige voorspellingen kunnen doen.

Wat is een bear market?

Een bear market is precies het tegenovergestelde van een bull market. In plaats van een opkomend tij, zal de markt tot dramatische dieptepunten dalen. Je kunt een pessimistische sfeer over de economie en minder vertrouwen in de markt verwachten.

Je herkent een bear market wanneer de aandelenmarkt voor een langere periode daalt, en meestal 20% of meer verliest over een periode van ten minste twee maanden. Voor nieuwe beleggers is dit een moeilijke markt om winsten te behalen daar veel beleggers juist speculeren op een daling van aandelen.

S&P 500 Bear Market 2020 

Bear markets kunnen lang duren. Soms zelfs jaren. In 1929 ondervond Wall Street een crash en het duurde bijna 3 jaar om het tij te keren.

Betekenis bear market op de effectenbeurs

De term ‘bear’ was er voordat de term ‘bull’ werd gebruikt op de beursvloer. De term is afkomstig van het gezegde: “De huid niet verkopen voor de beer geschoten is”. De term ‘bear’ werd in het begin van de 18e eeuw snel toegepast op aandelen die werden verkocht door een speculant en de speculant die aandelen verkocht. Nadat de term bear het licht vond, werd de term ‘bull’ bedacht als alter ego.

Analisten beweren vaak dat de aandelenmarkt niet de economie is. Maar een bear market weerspiegelt zorgen en angsten over de economie en soms gaat een bear market gepaard met een recessie. Een recessie is wanneer de economie twee of meer opeenvolgende kwartalen van achteruitgang doormaakt.

Wat is een bear market rally?

Een veel voorkomend fenomeen in de bear market is de zogenaamde ‘bear market rally’. Een bear market rally is de term voor een tijdelijke stijging van de beurskoersen die optreedt tijdens een bear market. Het kan ook worden aangeduid als een ‘bull trap’ of ‘dead cat bounce’, omdat ze tijdelijk van aard zijn. Bear market rally’s zijn vaak lastig te identificeren en kunnen experts ertoe zetten om het oneens te zijn over de vraag of de winst het begin is van een herstel of slechts een tijdelijke correctie.

Pogingen om het begin van een bear market rally op het juiste moment te betreden, zijn vaak riskant. Hoewel dit soms kan werken, kan het ook zeer riskant zijn.

In veel gevallen zullen beleggers en zelfs daghandelaars geen idee hebben of de rally zal aanhouden, wat het handelen in de bear market rally nog complexer maakt.

Wat is een bear market rally?

Hoe herken je een berenmarkt of bear market?

Technisch gezien is een bear market wat volgt op een bull market. Zodra de (AEX) index zijn hoogtepunt bereikt en vervolgens met 20% daalt, is de bear market begonnen. Om deze te beëindigen, moet de index het laagste punt bereiken en vervolgens met 20% stijgen, om de volgende bull market te starten.

Over het algemeen merk je als belegger dat winsten snel geïnd worden door beleggers en stijgingen zijn daarom van korte duur. Veel speculanten zullen daarom in een bear market speculeren op een daling van de prijs en proberen te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs.

Een bear markt wordt vaak veroorzaakt door een vertragende economie en stijgende werkloosheidscijfers. Gedurende deze periode zijn beleggers over het algemeen pessimistisch over de vooruitzichten van de aandelenmarkt. De veranderingen op de aandelenmarkt kunnen gepaard gaan met een recessie. Maar een bear market geeft niet altijd aan dat er een recessie aankomt.

S&P 500 Bear Market 2020 – Trendlijn breakout

Bij eToro heb je als investeerder toegang tot alle instrumenten om een bear market te herkennen. Het is aan te raden om je te blijven focussen op de feiten in een berenmarkt daar de emoties hoog kunnen oplopen.

Wat is het verschil tussen een bear market en bull market?

Het is belangrijk om te onthouden dat een bull market wordt gekenmerkt door een algemeen gevoel van optimisme en positieve groei, wat de neiging heeft om hebzucht te katalyseren. Een berenmarkt wordt geassocieerd met een algemeen gevoel van achteruitgang dat de harten van aandeelhouders angst aanjaagt.

Het grote verschil tussen een bear market en een bull market is dat de algemene trend in een daling verkeert. Dit houdt in dat aandelen, opties en effecten vaak over een langere periode blijven dalen. In tegenstelling tot de bull market, is er vaak een reden te vinden voor de start van een bear market. Bijvoorbeeld een wereldwijde pandemie of een wereldoorlog.

Bull market vs bear market – Conclusie

Terwijl bull markets beleggers over het algemeen niet al te veel stress bezorgen, wekken bear markets vaak angst en onzekerheid op. Hoe je met een bear market moet omgaan, is echter afhankelijk van je investeringstijdlijn. Het is daarom aan te raden om regelmatig te beleggen en om voor de lange termijn in beleggingen te blijven.

Berenmarkten kunnen zeer onvoorspelbaar zijn, maar ze zijn een natuurlijk onderdeel van de economische cyclus en leiden vaak tot nog sterkere marktrendementen. Een gediversifieerde portefeuille die is samengesteld en afgestemd op persoonlijke doelen, kan elke market, bear of bull, doorstaan.

Het is daarnaast erg belangrijk om geduldig te blijven. Haast je niet om je aandelen te verkopen bij een plotselinge daling. Het is aan te raden om aandelen voor langere tijd vast te houden, want een bear market duurt niet eeuwig.

Door een aantal eerdergenoemde strategieën toe te passen, kan je het vrij goed doen in die tijden waarin vele anderen grote verliezen lijden op hun portefeuilles. Aan het eind van de dag, om een ​​succesvolle belegger te zijn, is marktbeweging alles wat je nodig hebt.

Tot slot dien je te onthouden dat prestaties uit het verleden geen garanties voor toekomstige resultaten bieden. Als je de richting van de markt begrijpt en een zorgvuldig langetermijnplan hebt opgesteld met een gediversifieerde portefeuille, kan je elke markt beheren en duurzaam succes behalen.

Bull market vs bear market – Veelgestelde Vragen

Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken om een berenmarkt of stierenmarkt te herkennen?

Als je het juiste aandeel kiest dat meegaat met de algemene trend in de bull market, kan het potentieel enorm winstgevend zijn. Maar koop niet zomaar een aandeel omdat je denkt dat het zal stijgen. Zelfs in een bull market zijn er neerwaartse bewegingen en prijscorrecties. Zorg er daarom voor dat je op patronen let, zodat je significante pieken beter kunt voorspellen die je de mogelijkheid geven om op het momentum te speculeren.

Patronen kunnen heel eenvoudig middels technische analyse herkend worden. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in hoe grafieken werken en welke indicatoren je kunnen helpen om de juiste beleggingsstrategie op het juist moment in te zetten.

Op welke manieren kan ik handelen op de effectenbeurs tijdens een berenmarkt of stierenmarkt?

Zowel de bull market als de bear market vragen ieder om verschillende beleggingsstrategieën. In de bear market is het gebruik van optiecontracten bijvoorbeeld een goede manier om je portefeuille tegen verliezen te beschermen.

Een van de meest populaire strategieën om in een bear market te beleggen, is echter ‘short selling’. Dit omvat het lenen van aandelen die je niet bezit. Je verkoopt deze geleende aandelen wanneer de prijs hoog is en je koopt ze vervolgens terug nadat de prijs is gedaald.

Aan de andere kant is een hogere allocatie van aandelen optimaal in een bull market, waar er meer potentieel is voor hogere rendementen. Een manier om te profiteren van de stijgende prijzen van een bull market, is door aandelen vroeg te kopen en te verkopen voordat ze hun hoogtepunt bereiken.

Waar moet ik op letten bij het handelen op de effectenbeurs tijdens een berenmarkt of stierenmarkt?

Financiële markten zijn volatiel. Bull markets duren niet eeuwig en vroeg of laat volgen bear markets. Het is daarom zaak om je te verdiepen in welk van de twee markten je handelt. Dit bepaalt namelijk welke strategieën je moet toepassen om je portefeuille te beschermen en verder uit te bouwen. Een bull market vereist immers een andere set aan strategieën dan een bear market om succesvol te zijn.

Het is een feit dat emoties in beide markten een grote rol spelen. Zo wordt een bull market gekenmerkt door een algemeen gevoel van optimisme en positieve groei, wat de neiging heeft om hebzucht te katalyseren. Een berenmarkt wordt geassocieerd met een algemeen gevoel van achteruitgang dat de harten van aandeelhouders angst aanjaagt.

Vanwege de emoties die spelen in zowel de bull market als de bear market is het zaak om te handelen als een robot. Feiten zijn je vriend en je kan er altijd van op aan dat feiten je door de turbulente tijden van angst of optimisme heen slepen. Er zijn verschillende instrumenten die je kan gebruiken om de juiste instap- en uitstapmomenten te bepalen. Verdiep je dan ook in technische analyse en zorg ervoor dat je de basiskennis van grafieken onder de knie krijgt.

Tot slot moet vermeld worden dat de richting van de trend het grote verschil tussen een bear market en een bull market is. Dit houdt in dat aandelen, opties en effecten vaak over een langere periode blijven dalen of stijgen. Wanneer je in staat bent om de trend te herkennen, kan je sneller inspelen op het type markt waarin je investeert.

Waar moet ik op letten bij het handelen op de effectenbeurs tijdens een berenmarkt of stierenmarkt?

Conclusie

Terwijl bull markets beleggers over het algemeen niet al te veel stress bezorgen, wekken bear markets vaak angst en onzekerheid op. Hoe je met een bear market moet omgaan, is echter afhankelijk van je investeringstijdlijn. Het is daarom aan te raden om regelmatig te beleggen en om voor de lange termijn in beleggingen te blijven.

Bear markets kunnen zeer onvoorspelbaar zijn, maar ze zijn een natuurlijk onderdeel van de economische cyclus en leiden vaak tot nog sterkere marktrendementen. Een gediversifieerde portefeuille die is samengesteld en afgestemd op persoonlijke doelen, kan elke market, bear of bull, doorstaan.

Het is daarnaast erg belangrijk om geduldig te blijven. Haast je niet om je aandelen te verkopen bij een plotselinge daling. Het is aan te raden om aandelen voor langere tijd vast te houden, want een bear market duurt niet eeuwig.

Door een aantal eerdergenoemde strategieën toe te passen, kan je het vrij goed doen in die tijden waarin vele anderen grote verliezen lijden op hun portefeuilles. Aan het eind van de dag, om een ​​succesvolle belegger te zijn, is marktbeweging alles wat je nodig hebt.

Tot slot dien je te onthouden dat prestaties uit het verleden geen garanties voor toekomstige resultaten bieden. Als je de richting van de markt begrijpt en een zorgvuldig lange termijn plan hebt opgesteld met een gediversifieerde portefeuille, kan je elke markt beheren, risico’s verlagen en duurzaam succes behalen.

Nu ken je de belangrijkste aspecten van de bear markt en bull markt. Maak dus snel een account aan op eToro en begin met handelen op de effectenbeurs.


Disse oplysninger er udelukkende til læringsmæssige formål og bør ikke opfattes som investeringsrådgivning, personlige anbefalinger, tilbud om eller opfordring til at købe eller sælge finansielle instrumenter.

Dette materiale er udarbejdet uden særlige hensynstagen til investeringsmål eller finansielle forhold, og det er ikke udarbejdet i overensstemmelse med de juridiske og lovgivningsmæssige krav om at fremme uafhængig forskning. Henvisninger til tidligere resultater af et finansielt instrument, indeks eller kombineret investeringsprodukt er ikke, og bør ikke betragtes som en pålidelig indikator for fremtidige resultater.

eToro repræsenterer ingen og påtager sig intet ansvar for nøjagtigheden eller fyldestgørelsen af ​​indholdet i denne vejledning. Sørg for, at du forstår de risici, der er forbundet med handler, før du investerer kapital. Investér aldrig mere, end du er villig til at miste.