Er zijn 2 soorten handelaren: degenen die weten hoe ze short moeten gaan en degenen die dit artikel moeten lezen

short sale sign

Wat is short selling?

Het is het tegenovergestelde van long selling.

Grapjas. Da’s lachen. Wat is het tegenovergestelde van LOL?

Al met al is het idee van short-posities heel eenvoudig: het betekent profiteren van de daling van de koers van een activum of een aandeel. Twee derde van de tijd zijn aandelenmarkten aan het stijgen: de rest van de tijd dalen ze. Betekent dit dat u uw totale handelstijd kunt verkorten naar 66%? Nee, handelaren hebben zelfs in moeilijke tijden een manier om winst te maken en crisissen bieden mogelijkheden voor dagelijkse short-beleggers. Begrijpt u waarom?

Ja, omdat ze profiteren van prijsdalingen. Maar hoe werkt dat dan?

Als we denken dat een aandeel zal dalen, gaan we short. Dat betekent dat we een activum dat we niet hebben voor een hoge prijs kunnen verkopen, zodat we het daarna voor een lagere prijs terug kunnen kopen.

empty vending machine

Wat? Hoe kan iemand iets verkopen dat diegene niet heeft?

Stel u zich voor dat u een winkel binnenloopt om een flatscreen-televisie te kopen. De verkoper verkoopt u een tv voor $ 1000 en belooft om het apparaat binnen een paar dagen af te leveren.

$ 1000? Ik heb een neef die u dezelfde tv kan leveren voor een stuk minder.

Dat is geweldig, maar niet echt relevant. Nadat u voor de tv betaalt en de winkel verlaat, belt de verkoper zijn leverancier en koopt de tv voor $ 900. In termen van kapitaalmarkt heeft hij een short-positie op de tv genomen: hij verkoopt voor meer en koopt voor minder. Hetzelfde gebeurt op de aandelenbeurs, maar in plaats van tv’s handelen we in aandelen, en in plaats van leveranciers hebben we – nou, slimmerik …

We hebben makelaars?

Helemaal goed! Stel dat een bepaald aandeel onder de $ 35 begint te zakken en we willen een short-positie innemen op 100 aandelen. Als we op de knop VERKOPEN drukken, verkopen we 100 aandelen die de makelaar ons heeft geleend.

Oké, en wat houdt dat in?

We hebben 100 aandelen verkocht voor $ 35 per aandeel, dus nu hebben we $ 3.500.

Hartelijk dank, professor Telraam!

Laat me mijn betoog afronden. Dit bedrag van $ 3.500 is niet van ons: ons geld is als aanbetaling gespaard, en we moeten de broker nog altijd zijn 100 aandelen teruggeven. Alleen nu daalt de prijs naar $ 33 per aandeel, en het is tijd om onze winst te realiseren. We kopen 100 aandelen voor de laagste prijs, in totaal $ 3.300, en geven ze daarna terug aan de aandelenmakelaar. En wat houden we over?

$ 3.500 min $ 3.300 … een ogenblik … vijf min drie … hé! Dat is een nettowinst van $ 200!

Correct. Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat u ook geld kunt verliezen op een short-positie. Als u een short-positie inneemt op 100 aandelen op $ 35 per aandeel en de prijs stijgt naar $ 37, moet u het verschil van $ 200 zelf bijleggen.

money mousetrap

Jammer, net nu ik voor het idee begon warm te lopen. Betekent dit dat short-posities altijd riskanter zijn?

Het hangt ervan af. Over het algemeen dalen de aandelenprijzen sneller dan ze stijgen. Dus als de aandelenkoersen meer stijgen dan dalen (onthoud dat de aandelenkoersen twee derde van de tijd stijgen), is het waarschijnlijk dat als u een neerwaartse trend aantreft, deze robuuster is dan een stijgende trend. Het gevaar van een short-positie treft mensen die aan slaap gehecht zijn, omdat u nooit weet wat de prijs zal zijn als u wakker wordt. Daarom zijn de meeste short-beleggers daghandelaren.

En hoe zit het met short selling van CFD’s?

Nou, CFD’s zijn alleen riskanter als u een hefboom gebruikt. Houd u niet van het extra risico, gebruik dan alleen een hefboom van 1×1.

Maar is een short-positie niet een manier om winst te maken ten koste van anderen?

Dat is precies wat het is, en in feite krijgen short-verkopers vaak een slechte reputatie voor het veroorzaken van beurscrashes. Maar in feite helpen ze ook om bubbels te ontdekken en deze op te blazen voordat ze volledig buiten proporties kunnen groeien, wat voorkomt dat anderen ook investeren en vervolgens alles verliezen.

Wacht even … dus als het winstgevend en nuttig is, waarom doet niet iedereen het dan?

99% van de beleggers begrijpt short-posities niet en weet niet hoe het moet. Dus de meeste mensen verliezen geld als short-handelaren winst maken – in tijden van crisis, als de economie instort en de inflatie niet onder controle is, wordt de schade via onze rekeningen verhaald.

En wanneer kunnen we zoiets verwachten? 

Grapjas. Da’s lachen.

Wilt u short gaan proberen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Waarom begint u niet met het kopiëren van mensen die er gespecialiseerd zijn, of vraag onze Popular Investors om u meer te vertellen over hoe ze winst kunnen maken als de prijzen dalen.